Ege Mutfağına Açılan Kapı

İzmir, birbirinden leziz ot yemekleriyle, tadına doyulmaz zeytinyağlılarıyla, Girit mutfağına özgü mezeleriyle, balıkla taçlandırdığı sofralarıyla Ege mutfağına açılan bir kapı niteliğindedir. Yemeyi, içmeyi keyfe dönüştürenlerin şehridir.

Havasının güzelliği, manzarasının eşsizliği ile buluşunca iştahların açılmaması da elde değil. Doğa güzelliği, insanlarının güler yüzlülüğü ve samimiyetinin dışında bir de dillerimize yer etmiş söylemleriyle de meşhur bir şehirdir İzmir. Çekirdeğe çiğdem, simide gevrek, incire yemiş, domatese domat denilir İzmir’de. Gerek yerli halk, gerekse göç etmiş insanların da bu söylemleri dillerine doladığı görülmektedir.

İzmir’e özgü şeylerden bahsetmişken yemeklerine değinmeden olmaz. Bunların başında İzmir denilince akla ilk gelen Boyoz olsa gerek. İspanyolca’da bollos olarak bilinen boyoz “küçük somun” anlamına gelir. İzmir dışında hiçbir şehirde ticari satış olarak rastlamak mümkün değildir. Sabah fırından sıcak sıcak çıkan ve yanına da haşlanmış yumurtanın eşlik ettiği boyoz İzmir’in vazgeçilmezidir.

Boyoz dışında akıllara ilk gelen yiyeceklerden olan İzmir Kumrusu da tadını bilenlerin favorilerindendir. Ekmeği oldukça özel olan bu lezzet; İzmir’e has domates, sucuk, salam, sosis ve kaşar peynirinin buluşmasıyla damaklarda iz bırakır. Bunların dışında İzmir’in yine en önemli yemeklerinden birisi olan İzmir Köfte de, patatesin biber ve salça sosuyla buluştuğu, köfte severlerin tercih ettiği favori yemeklerdendir. Bunlarla birlikte şevketi bostanı, arapsaçı gibi envai çeşit ot yemekleriyle, enginarı, barbunyası ve yaprak sarması gibi zeytinyağlılarıyla, turupotu, sarmaşık, cibes, deniz börülcesi ve radika gibi salatalarıyla İzmir, Ege’nin yemek kültüründe çok önemli bir yer teşkil etmektedir.

İzmir’in boyozu, gevreği, çiğdemi gibi İzmir’e has tatlardan olan lokmdan bahsetmeden olmaz. Mayalı hamurun kızgın yağın içerisinde pişirilip şerbetlenerek hazırlandığı özel bir lezzettir lokma. Helva kültürünün çok da yaygın olmadığı İzmir’de vefatlarda ve ölüm yıl dönümlerinde lokma dağıtıldığına şahit olabilirsiniz. Dokuz Eylül, Ege, İzmir Ekonomi, Katip Çelebi, Yaşar, İzmir Yüksek Teknoloji, Demokrasi Üniversitelerinde okuyan İzmirli öğrenciler iyi bilir. Öğrencilik dönemlerinde cebinizdeki parayı tatlı almaya denkleyemediğiniz günlerde bile herhangi bir sokak arasında ya da caddede karşınıza bir serap gibi beliren lokmacı, tatlıya olan açlığınızı o anda dindirir.

İzmir; Çiğli, Bornova, Buca ve Urla ilçeleriyle üniversiteli gençlere kapısını açarak mutfak kültürünün de genç nesillere aktarılmasına ve bu eşsiz lezzetlerin devamına mirasçılık yapabilmelerine olanak sağlar.

Bir yorum yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Login Form
Register Form